torstai 3. lokakuuta 2013

26. syyskuuta 2013Providenia
64° 25,303' N, 173° 13,455' W


Beringinsalmi oli meille suosiollinen. Tuulta ei juuri ollut, ja vastavirtakin pysytteli kahdessa solmussa. Vähäinen tuuli kieppui niemennokan ympäri, mutta tasoittui lopulta vastaiseksi. Pystyimme kuitenkin etenemään koneella auttaen. Laiva tuli vastaan heti käännyttyämme Beringin meren suuntaan. Sovimme starboard-starboard ohituksesta.


Evgeny oli suositellut katsomaan ankkuripaikkaa puolimatkasta Provideniaan, koska tuuli tulisi olemaan 20 m/s NNE. Olimme ottaneet Alaskan sääfaxin, joka taas näytti, että tuulialue menisikin idän puolelta ohi. Teimme päätöksen äänin 2-0 jatkaa matkaa suoraan Provideniaan, mutta katsoimme kuitenkin valmiiksi suojaisen ankkuripaikan puolimatkan jälkeen. Haittapuolena oli, että jos olisimme joutuneet hakemaan suojaa, olisimme joutuneet tekemään sen yöllä. Päätöksemme oli oikea.Tuuli ei koskaan noussut yli 11 m/s, ja suunta oli täysmyötäinen. Pienensimme purjeita niin, etteivät ne paukkuneet liíkaa virran ja aallokon vääntäessä venettä. Matkanteko hidastui, mutta se oli hyväkin, koska saapumisemme Provideniaan osuisi näin aamuksi.


Loppumatkan tunnit moottoroimme tyvenessä ja saavuimme Provideniaan klo 9 aikaan paikallista aikaa auringonpaisteessa. Huhuilimme VHF:llä sekä "Port Controllia" että "Harbor Masteria". Kukaan ei vastannut, mutta laiturille ilmestyi jonkin ajan kuluttua virkapukuisia miehiä, joista eräs viittilöi meille paikan puoliksi sortuneesta laiturista satamahinaajan takaa. Kiinnityimme ja saimme vieraaksemme neljä virkamiestä, joista yksikään ei osannut puhua englantia. Papereita tarkastettiin ja kopioitiin, ja Pekka sai puhelimitse englantia puhuvalta tullivirkamieheltä toimintaohjeet.


Olimme ilmoittaneet lähtevämme heti kun sääennuste sallii, ja meitä pyydettiin ilmoitamaan päivittäin päätöksemme. Olemme ymmärtäneet, että vaikka lupamme onkin vanhentunut, saamme sen anteeksi "Force Majeur" perustein, olimmehan joutuneet ankkuroimaan matkalla muutamaksi päiväksi myrskyn vuoksi. Onneksi meillä oli Evgenyn lähettämät sääennusteet ja suositukset, joista viranomaiset jopa pyysivät kopiot.Meitä kohdeltiin Provideniassa todella hyvin. Jos tarvitsimme jotakin, voimme kääntyä satamahinaajan miehistön puoleen. Kaikki palvelut ovat myös aivan vieressämme. Kaupunki on niin suuri, että täällä on jopa erillinen leipomo. Kalaa on tietysti mahdotonta ostaa, aivan kuten Alaskassa, sillä jokainen kalastanee itse. Pitänee siis ryhtyä pilkkimään. Tuoretta lihaa ei myöskään ole tarjolla. Pakasteina tietysti löytyy lähes kaikkea, myös jäätelöä. Ja mikä parasta, meillä on suomalaista kinuski- ja lakritsikastiketta jäljellä vielä purkillinen kumpaakin!

 
Tilastotietoa:

Napapiiriltä napapiirille (9.7. - 24.9.) kului aikaa 77 päivää 3 tuntia 15 minuuttia ja matkaa kertyi 4.353 mailia.

Päivää kohti on matkattu keskimäärin 56,5 mailia.

Ilman lämpötila oli -2 ja +18 välillä, yleensä +1 - +2

Meriveden lämpötila vaihteli + 6 ja -2 välillä

Lunta satoi kuutena päivänä.

Tuuli oli yli puolet ajasta vastaista. Yli 20 m/s tuulia oli neljästi, aina idästä, ja tuulet kestivät 3-7 pv.

Jäitä oli Novaja Zemljan itäpuolella ja Nordenskjöldin saariston itäosasta Vilkitski salmeen ja Laptevinmeren länsiosiin.

Jääkarhuja näimme Franz Josefin maalla ja Novaja Zemljalla.

Mursuja näimme Franz Josefin maalla, Novaja Zemljalla, Novaja Zemljan itäpuolen jäälautoilla ja Tsukotkan pohjoisosassa Beringin salmeen saakka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti